Laddar

Ett miljövänligt alternativ

Miljöaspekten är intressant när vi bor som vi gör – Permanent och minimalistiskt i en husbil. Uppenbart verkar det vara lättare att tänka och leva miljösmart i en enkel livsstil. Resurssnålt och miljövänligt går helt enkelt inte att vare sig undvika eller bortse ifrån.

Jag reflekterade över miljön redan i ett tidigare inlägg En plats i solen och vill nu ta det vidare ytterligare en liten bit avseende miljötänk i kombination med minimalistiskt boende typ husbil.

Cykelburet

Jag måste först ändå nämna cykeln som efter många år återigen har blivit mitt transportmedel nr 1. Har faktiskt inte kört personbil de senaste två veckorna inser jag nu. Cyklar till och från jobbet allt mellan 7-8 km till 15 km enkel resa beroende på var vi parkerat husbilen. Och det är ingen nyligen konsumerad hoj utan min gamla trotjänare som om något år fyller 20. Med tanke på den aktningsvärda åldern förstår ni givetvis att eldrift inte är att tänka på. Således tre miljövänliga aspekter i samma ägg: Pedalkraft istället för fossildrivet fordon – Återbruk av cykel – Ingen laddning av batterier med el. Kan persontransport, bortsett från att gå, bli mycket bättre ur ett miljöperspektiv?

Husbilen

Husbilen i sig står som tidigare sagt still längre perioder. Det blir nästan bara kortare turer för miljöombyte i närområdet eller för städ, tvätt och tömning/påfyllning. En längre tur har det dock blivit sedan sist – till grymma socionom Kajsa i Stockholm som just tagit sin examen. Stort!

Cykel + Husbilsliv = Sant

Tack vara fötter, cykel och fåtal resor med husbilen har bränsleförbrukning, och då även bränslekostnader, rasat jämfört med tidigare då vi drev runt 2 personbilar (3 de sista veckorna innan husbilen kom) som användes för pendling till jobb och allt möjligt. Vi är mer nära nu och därför har vi inte samma behov. Och bilar har bytts ut mot cykel. Så transporter har på alla sätt blivit minimalistiska, likt boendet, då vi enbart gör de resor som tillför värde för oss och/eller andra och då görs de med minsta möjliga avtryck på miljön.

Och maten då?

En annan sida av miljöaspekten gäller maten. Minimalistiskt boende innebär eftertanke vid planering, inköp och hantering. Men jag vill göra det tydligt att eftertanke inte är samma sak som uppoffring eller att försaka något. Tvärtom – det kommer helt naturligt och ger nya dimensioner och upplevelser som till 95% är positiva. Veckohandling går bort då vi inte har det utrymmet att förvara i.

Men även om besöken till affären sker oftare än de gjorde tidigare, så är disciplinen bättre och vi håller en annan diet nu. Vi köper kvalitet men är noga med priser och handlar efter säsong. Ofta vegetarisk eller vegansk meny men kött ibland. Alltid svenskt och gärna närproducerat. Jag tror, utan att veta, att min kosthållning är betydligt mer miljösmart idag än den någonsin har varit. Menyn kan dessutom, om man bortser från inköp av basvaror som kryddor och lite annat, landa på 300 kr för en vecka – för oss båda, inklusive matlåda. Otroligt men helt möjligt – och mycket näringsrikt och gott!

Till slut…

Fler tankar och erfarenheter av miljö i kombo med husbilsliv kommer säkert då det har blivit ett naturligt intresse till följd av den boendeform vi valt. En positiv konsekvens som i varje fall jag inte hade räknat med.

Här kommer några länkar som relaterar till ämnet…

Tipsa gärna om du har länkar att dela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.