Laddar

En plats i solen

Dagarna rullar på (gammalt husbilsordspråk?) Ja så är det och just nu känns det som dagarna kanske rullar mer än vad bilens hjul rullar. Visserligen har vi hunnit med en vecka i huvudstaden inklusive en avstickare till Roslagen. Vi har också tagit kortare turer i södra delarna av landet. Bl a har Österlen fått ett besök. Men däremellan har vi landat och hållit oss i närområdet. Kopplat av, tagit det lugnt och kommit in i rutiner. Och det känns bra. Det är inget fel på rutiner om rutinerna är självvalda och trivsamma. Att äta frukost i sanddynerna, att ta ett bad efter jobbet. Det är rutiner som går att trivas med. Men även att hålla ordning, städa och fixa. Antagligen för att det är enkelt och ger snabbt resultat.

Ställplatser och parkeringar, släktingars uppfarter och vänners gräsmattor. Utanför jobbet. Till och med en nedlagd tennisbana och en camping har vi landat på efter vi rullat kort eller lite längre. En insikt är att el faktiskt inte varit ett så stort behov hittills. Men blir det varmare så kommer nog framförallt vovvarna gilla om vi startar luftkonditioneringen i bodelen, och för det krävs elanslutning. AC’n är det enda i husbilsdelen som inte kan drivas på gas.

En plats i solen så solfångarna laddar batterierna åt oss. Möjlighet att fylla på färskvatten och någonstans att tömma grå- och svartvatten. Då klarar vi oss galant!

Ting tar tid! Lyssnat på ljudböcker om ekorrhjul. Om prylar och ännu mer om prylar vi köper och saker vi gör utan att på riktigt fundera vad det kostar oss i tid. Tid för att skaffa pengarna som krävs för att handla. Och när vi väl införskaffat tingen så behöver vi investera i än mer tid för att tjäna pengar så vi kan underhålla grejerna.

Adria 700 SL Supreme Matrix i Tobiksvik
Vår Adria 700 SL Supreme Matrix på campingen i Tobiksvik, Blekinge.

Det här blir väldigt påtagligt när du väljer compact living. Att ha begränsad yta innebär färre prylar. Mindre tid går åt till de få ting du har. Allt går snabbare. Färre alternativ i kylskåpet. Att inte ha lika många par byxor skapar färre valsituationer. Och för vår egen del saknar vi ändå ingenting! Det där är viktigt att betona. Minimalism handlar inte om att försaka något. Minimalism innebär att omge sig med saker vi verkligen tycker om och behöver. Inte svårare än så. Och en positiv konsekvens av detta är att det går åt mindre pengar! Och går det åt mindre pengar skulle du kunna välja att lägga mindre tid på att skaffa dem. Här har vi paradoxalt nog skapat oss ett nytt val ?

Igen – Ting tar tid! Kom ihåg det…

Att vår form av compact living baseras på en husbil får oss att reflektera över kloka miljöval. Är det verkligen klimatsmart att skaffa en husbil? Släppa ut dieselavgaser, partiklar och annat bös i vår relativt rena luft?

Utan att ha räknat på det så är vårt svar ja! Inte bara det att vi konsumerar färre prylar, vi har nog även minskat avgasutsläppen då vi gått från två personbilar till en. Denna körs dessutom väldigt lite. Mil och pendlingstid till jobb har minskat då vi nu finns närmare än tidigare. Vi förbrukar, just nu, mindre el än tidigare traditionella boende. Vi är väldigt noga och försiktiga med vattenförbrukningen då vi har en begränsad mängd att tillgå mellan påfyllningarna. Och ökad förbrukning = tömma oftare! Vi blir bättre och bättre på att sortera avfall och förpassar mesta möjliga skräp till återvinning. Förutom att det är bra för miljön i stort är det också bra för miljön i husbilen då det är ett enkelt sätt att hålla ordning och reda.

Så summa summarum – ja, vi upplever vårt val som ett hyfsat miljövänligt val.

Vi är öppna för tips, frågor, samtal, tankar och snirkuleringar om allt som vi tar upp här och i andra inlägg. Ge gärna feedback och kommentera. Fråga och var nyfikna!

3 tankar om “En plats i solen

  1. Låter fantastisk???Men har inte förstått hur ni gör med era jobb, Ni verkar åka runt lite överallt??Är imponerad av er! Vet inte om jag skulle klarat ert val!? Så roligt att få följa er på vägen! Och kanske ni en dag står på vår uppfart i Uddevalla eller Quesada ?Ni är välkommna till båda??Kramisar Birgitta o Norbert! PS hälsa Lotta?

    1. Hittar på lite egna ord ibland Anders när SAOL inte räcker till. ? Men snirkuleringar fick jag av min kära kurskamrat Mis för några år sedan. Typ funderingar… Ett annat ord som du skulle ha användning av är ””kaffra”. Koka kaffe alltså. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.